Valebø stasjon

Valebø stasjon åpnet med Bratsbergbanen i 1917. Den ble fjernstyrt i 1972 og ubemannet i 1973. Det var slutt på persontrafikken i 2004. Valebø er imidlertid eneste sted mellom Skien og Nordagutu der togene kan krysse. Ellers er stasjonen kjent for en ulykke i 1966 der to tog kolliderte og én person døde (jf. denne listen). I 2010 var det en togbrann ved Valeseter holdeplass noen kilometer unna.

Stasjonsbygningen ble tegnet ved NSBs arkitektkontor og oppført i 1916, ifølge Banedata 2004, og ifølge boken Neste stasjon har kontorets ledre Gudmund Hoel signert tegningene. Banedata forteller ellers at uthuset er ombygget til venterom, og at bygningene ellers er solgt. Ved sørenden av perrongen er en vokterbolig med uthus. Stasjonsbygningen og dets uthus er oppført på vernelisten. Uthuset var under oppussing våren 2015. Sensommeren 2014 ble det utført vedlikeholdsarbeid på en undergang i nærheten.

Valebø stasjon er 156,09 km fra Oslo V (via Drammenbanens gamle strekning og Sørlandsbanen til Hjuksebø) og 161,2 moh. Andre oppslag finnes bl.a. hos Norsk jernbaneklubb, Wikipedia og Jernbane.net.

Vist 153 ganger. Følges av 2 personer.

Kommentarer

Dette er en idyll jeg kjører forbi ofte. Lurte på disse pene husene i “ødemarka”, til det omsider demret for meg at dette måtte være Valebø stasjon. Bilveien går på andre siden og skinnene er ikke synlige fra veien.

Stasjonen ligger egentlig et godt stykke unna der folk på Valebø bor. Slik var det iblant i den tiden jernbanelinjene ble anlagt, men man kan forstå at trafikkmengden var begrenset. Uansett: Nå har de visst hverken buss- eller togtilbud i området.

Det er for dårlig. Stakkars gamle mennesker som bor i Valebø, de er vel da avhengig av å tigge folk med bil om å handle for seg o.l. …

Annonse

Nye bilder