Mysen stasjon

Mysen er nærmest innbegrepet av en stasjonsby, for dette etterhvert betydelige tettstedet vokste frem rundt jernbanen. Mysen stasjon åpnet med Østfoldbanens østre linje i 1882 og fikk som andre stasjoner på strekningen en stasjonsbygning som var tegnet av Balthazar Lange. Den ble oppført etter hans normal for mellomstasjon av 3. klasse. Her er flere gamle bilder, og det slår en at stasjonsbygningen har hatt langt takutspring (slik det gjerne var en gang i tiden), og at den ble bygget om en god del. Bygningen bestod etterhvert av sammensatte volumer med en kombinasjon av valmtak, saltak og pulttak som virket klattete og lite elegant.

I 1989 endret stasjonen utseende radikalt. Den gamle stasjonsbygningen ble revet, og i stedet åpnet et nytt forretningsbygg som blant annet inneholdt ekspedisjonslokaler for jernbanen, slik det også skjedde ved Ski stasjon omtrent samtidig. Ingen egen stasjonsbygning i klassisk forstand, altså, men vi får tro at det fungerer. Billetter selges fra automat og hos Narvesen, ifølge Jernbaneverket, som også gjør rede for tjenestetilbudet og har oversikt over togavganger.

Mysen er endestasjon for lokaltog fra Skøyen, og ellers stopper også tog som går videre til Rakkestad. Vi befinner oss 39,47 km fra Ski, 64,77 km fra Oslo S og 107 moh.

Det finnes oppslag om stasjonen hos Wikipedia, Norsk jernbaneklubb, Jernbane.net, NSB
og Rom eiendom samt i bøker som «Spor. Fra Smaalensbanen til Østfoldbanen og andre lokalhistoriske sidespor» (Hybris, 2010) og «Neste stasjon» (Gyldendal 1997).

Vist 595 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Mulig jeg tar feil, men jeg mener å huske at den gamle jernbanestasjonen på Mysen var ganske lik den i Rakkestad.

Rakkestad var av Langes 2. klasses bygning (i likhet med Spydeberg og Askim), mens Mysen i utgangspuktet var av 3. klasse (i likhet med Kråkstad, Tomter, Slitu, Eidsberg, Gautestad og Ise). I utgangpunktet var de kanskje ikke SÅ forskjellig, men Mysenbygningen ser ut til å ha vært ombygget flere ganger. I alle fall finnes det ganske forskjellige bilder av den.

Ligger noen bilder av Mysen stasjon og andre stasjoner innpå askimlinjene.com

Annonse

Nye bilder