Nakkerud stasjon

Randsfjordbanen ble forlenget til Tyristrand i 1867 og til Randsfjord året etter, men først i 1874 åpnet Nakkerud stasjon. Den ble nedgradert til holdeplass i 1971 og ser ut til å ha mistet persontrafikken i 2001. Her stod det opprinnelig en stasjonsbygning tegnet av Georg Bull. Stasjonen slik den opprinnelig så ut, er avbildet på side 5 her, mens dette bildet viser stasjonsbygningen i 1991, året før den ble revet. Nå står bare et leskur igjen ved en plattform der naturen sakte, men sikkert spiser seg gjennom asfalten og tar stedet tilbake. På motsatt (vestre) side av sporet og litt nordover står en teglbygning som en gang huset meieri og landhandel. Den er omtalt på side 3 i samme dokument som nevnt ovenfor. Enda litt lenger nord er en planovergang.

Vi befinner oss på vestsiden av Tyrifjorden, et stykke sør for Tyristrand, og den nedlagte holdeplassen ligger en drøy kilometer øst for riksvei 35. Her suser Bergensbanens tog forbi. Det er bare ett spor her i disse dager, men det har nødvendigvis vært to en gang i tiden.

Posisjonen er 105,19 km, og høyden over havet 74,2 meter. Andre oppslag om Nakkerud stasjon / holdeplass er å finne hos Norsk jernbaneklubb (som også har et bilde fra 1905) og Jernbane.net. Også denne turskildringen dokumenterer Nakkerud.

Skrå vinkel

Tidligere meieri til venstre

Vist 588 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Tok bilde av stasjonen kanskje bare dagen før den ble revet,gravemaskinen stod her,var vel i 1992,samtidig som Drolsum også takket for seg,la inn et s/h her fra en av de siste dagene,Drolsum skiltet var tatt av,hadde liksom ikke tid til og ta for mange….Negativene ligger på loftet her,kommer nær rett scanner er på plass,kan ta tid ;-(

Venter spent. Det ble tynnet ut litt på den tiden.

Mens vi venter på at negativene dukker opp, kan dere se på disse bildene imens (Foto: Øivind Vegard Larsen – 1991).

Drolsum:

Nakkerud:

Hadde av Nakkerud også,men så hang jeg de opp på oppholdsrommet på Hønefoss,da jeg var der neste gang var både stasjonene og bildene bort,synd med stasjonene,bra at noen likte bildene,for jeg håpe ;-)
Her er alle skilter tatt av,vi stoppa,var ikke noen folk på eller av, men vi hadde X stopp..neste gang jeg var der var stasjon vekk.
Fine bilder Tore.

Annonse

Nye bilder