Oklungen stasjon

Aaklungen stasjon på Vestfoldbanen åpnet i 1882 med strekningen Larvik-Skien og skiftet navn til Oklungen i 1921. Stasjonen fikk sikringsanlegg i 1956 og ble fjernstyrt i 1971 og ubetjent i 1972, alt ifølge Banedata 2004, som dessuten forteller at en dobbel vokterbolig her (dvs. for to familier; den var tegnet av Balthazar Lange) ble revet i 1985. Eneste bygning ved stasjonen i dag er et lite stillverkshus. Det finnes imidlertid et leskur for passasjerene.

Er det persontrafikk her? Så vidt, faktisk. Både NSB og Jernbaneverket har oppslag om Oklungen, og sistnevnte oppgir at enkelte avganger stopper på Oklungen. Leser man rutetabellene hos NSB nøye, ser man også at noen få avganger stopper etter behov på Oklungen (og tilsvarende, men enda færre, på nabostasjonene Kjose og Eikenes). Ellers er det ingen bekvemmeligheter her, og plattformen er lav og sliten. Togene kan imidlertid krysse. Strekningen som sådan er ganske svingete — og langt unna lyntogstandard. I 2008 ble det meldt om sporbrudd på Oklungen, i 2010 var det rasfare med stenging i området, og i 2012 slo lynet ned. I 2007 ble det meldt at vrange passasjerer ble dumpet på Oklungen.

Oklungen stasjon er 182,16 km fra Oslo V (over Drammenbanens gamle strekning samt Vestfoldbanen) og 45,1 moh. Norsk jernbaneklubb har bilde av huset som en gang stod her. Oppslag finnes også hos Wikipedia og Jernbane.net.

Vist 504 ganger. Følges av 3 personer.

Kommentarer

I 2007 ble det meldt at vrange passasjerer ble dumpet på Oklungen.

Ja, ja, da har de noen kilometer å gå før de kommer til annen buss- eller jernbanestasjon, slik at de får tid til å komme på bedre tanker :-)

I det lille hvite/grå huset er det nok et lite stillverk også,om stasjonene blir gjort betjent av personale,kan feks en lokomotivfører ta plass her og være togleders forlengede arm, ved kryssinger ol ;-)
Husker stasjon sånn vagt,vært inne der.

Men er det noen som vet hva navnet Oklungen, tidligere Aachlungen, betyr? Og jeg spør ikke for senere å kunne si: "Jo, det betyr …

Aner ikke hva det betyr, men konstaterer at “Oklungen” og det nokså liktklingende “Aklangen” er brukt som navn på en rekke innsjøer.

Rygh: Vannet ved foten av fjellet, eller langt smalt vann. Norske Gaardnavne

Annonse

Nye bilder