Tyristrand stasjon

Kinn stasjon åpnet den 25. november 1867, da Randsfjordbanen ble forlenget dit. Stasjonen har endret navn flere ganger: Skjærdalen fra 1868, Skjerdalen fra 1894, Skjærdalen igjen fra 1905 og Tyristrand fra 1918. Stasjonen ligger litt nedover mot Tyrifjorden fra riksvei 35, som går gjennom tettstedet.

I likhet med de fleste stasjoner på strekningen har Tyristrand stasjonsbygning tegnet av Georg Bull. Den sies gjerne å være av Asker-typen, og da siktes det til den opprinnelige bygningen på Asker stasjon, ikke dagens. Enkelte endringer har vært gjort — og visstnok mer enn på Vikersund. I boken «Neste stasjon» påpekes det at de opprinnelige vinduene er skiftet ut med funkisvinduer. Gamle bilder hos Norsk jernbaneklubb viser dessuten at bygningenes farge har skiftet gjennom tidene. Stasjonsbygningen er oppført på vernelisten.

Stasjonen fikk sikringsanlegg og ble fjernstyrt i 1974. Den ble ubemannet i 1982, og det var slutt på persontrafikken i 2001. Det er Bergensbanens tog som kjører forbi her. Det er to gjennomgående spor samt ett buttspor i stasjonsområdet. De to førstnevnte har betongsviller, mens buttsporet har tresviller. Like nordøst for stasjonen (på Hønefoss-siden) er en planovergang.

Tyristrand stasjon er 110,68 km fra Oslo V (via Spikkestad og Drammen) og 78,9 moh. Også Wikipedia og Jernbane.net har oppslag om den.

Vist 593 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Her har jeg vært en del ganger, men har aldri sett tog passere forbi her.

Det er kanskje ikke så rart, for det er vel omtrent bare Bergensbanen man ser her, og det er ikke så mange avganger om dagen. Gods går via Roa, og nærmeste lokaltog svinger av fra Hokksund mot Kongsberg (eller mot Drammen/Oslo i motsatt retning).

Annonse

Nye bilder