Kirkenær stasjon

Kirkenær stasjon på Solørbanen åpnet med strekningen Kongsvinger-Flisa i 1893 og er i likhet med Roverud en mellomstasjon av 2. klasse. Som andre stasjonsanlegg på strekningen ble det på Kirkenær tegnet av Paul Due og består av en villaaktig stasjonsbygning, en ilgodsbygning som et laftet stabbur og et privet. Det sies hos Artemisia.no at bygningene mangler noen opprinnelige detaljer. Nord for ilgodsbygningen står noe som ligner på en godshus, og mellom stasjonsbygningen og ilgodsen står en kioskaktig bygning, men jeg vet ikke hvor den kommer inn i historien. Øst for jernbanelinjen holder flere industribedrifter til, som Bergene Holm og H-profil, hvorav sistnevnte ble begjært konkurs nylig. Litt sør for stasjonen er det planovergang.

Persontrafikken på banen ble nedlagt i 1994, og det er nå bare godstrafikk forbi her. Bygningene brukes dermed til andre formål enn det opprinnelige. For eksempel er ilgodshuset tilholdssted for et reklamebyrå med det lite kreative navnet «Kreativ service». Det er tre spor i stasjonsområdet, men bare hovedsporet har betongsviller.

Kirkenær stasjon er 133,14 km fra Oslo via Kongsvinger og 153 moh. Det finnes oppslag om stasjonen også hos Norsk jernbaneklubb og Jernbane.net.

Vist 1054 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder