Vennesla stasjon

Vennesla stasjon ligger like sør for Vennesla sentrum, 350,16 km fra Oslo, 15,13 km fra Kristiansand og 43,1 moh. Stasjonen åpnet i 1895 med den smalsporede Setesdalsbanen, som i første omgang gikk opp til Hægeland. Den 22. juni 1938 åpnet strekningen Nelaug-Grovane og forbandt den normalsporede Sørlandsbanen med Setesdalsbanen. Da var strekningen Grovane-Kristiansand blitt lagt om til normalspor kort tid i forveien. Stasjonsnavnet var Vikeland i perioden 1921-66. Stasjonen har vært fjernstyrt siden 1970, men togene på Sørlandsbanen stopper fortsatt her.

Stasjonsanlegget ble tegnet av Paul Due. Ikke langt fra selve stasjonsbygningen står et noe mindre hus som er omtalt som godshus på Jernbane.net. Nær sørenden av plattformen står et lite bygg med kjølevifte som er tilpasset stasjonsanleggets stil, uten at undertegnede ved hva det brukes til, og på motsatt side av sporet står et stort, låveaktig bygg som kan tenkes å ha vært godshus. Selve stasjonsbygningen huser i dag Pizzabakeren og ser ut til å være et typisk lokalt hangoutsted. Eldre bilder kan tyde på at bygningen(e) hadde en litt annen rødtone tidligere.

Venterommet er fortsatt i bruk her, men det selges ikke billetter. Busser stopper også ved stasjonen, og drosje kan bestilles. Plattformanlegget ble oppgradert i 2010. Dermed går det også an å krysse til midtplattformen for bevegelseshemmede, men det bør nok beregnes god tid.

Det finnes oppslag om Vennesla stasjon hos Wikipedia, Norsk jernbaneklubb, Jernbane.net, NSB, Jernbaneverket og Rom eiendom.

Vist 527 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder