Heradsbygd stasjon

Heradsbygden stasjon på Solørbanen åpnet med strekningen Flisa-Elverum i 1910, og skrivemåten Heradsbygd ble brukt fra 1921. Vi befinner oss sør i Elverum kommune, 185,25 km fra Oslo S regnet over Kongsvinger, og 185 moh. Fra midten av 1960-tallet ble status endret flere ganger, og det som da var en holdeplass, ble nedlagt i 1994.

Bygningene ble — som andre stasjonsbygninger på strekningen — tegnet av Harald Kaas. Stasjonsbygningen sies å være en omtegnet versjon av bygninger Paul Armin Due tegnet for østre del av Bergensbanen, med jugendpreget visket bort, og bygningen på Heradsbygd er av andre klasse (i likhet med Våler, mens Jømna og Braskereidfoss har tredje klasses bygninger). Selve stasjonsbygningen huser i dag butikken HiFi-stasjonen. Et toetasjers bygg ved perrongen i retning Kongsvinger (tidligere godshus) er omgitt av buskas og har knuste ruter og flassende fasade. Et lavere hus på Elverum-siden ser ut til å være et lager i forfall. Det finnes en rekke gamle bilder fra stasjonen her.

Det går i dag bare ett spor forbi stasjonen. I retning Elverum by (mot nordvest) er den en planovergang, og Heradsbygd kirke ligger omtrent rett vest for stasjonen, få hundre meter unna. Det finnes oppslag om stasjonen også hos Norsk jernbaneklubb og Jernbane.net.

Vist 470 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Fine bygninger – verdt å ta vare på:)

Annonse

Nye bilder