Lena stasjon

Som andre steder ved Skreiabanen åpnet Lena stoppested i 1902. Wikipedia forteller at NSB gav stasjonen navn etter elven Lena, og at dette navnet så ble brukt også for tettstedet. Status ble oppgradert til stasjon i 1916. Det var slutt på persontrafikken i 1963 og på godstrafikken i 1987, før banen ble fomelt nedlagt i desember 1988.

Lena hadde opprinnelig en relativt lav stasjonsbygning av omtrent samme type som på Kraby stasjon. Den ble senere bygget om til godshus, og i dag forkynner et skilt at huset nå brukes som grendehus og ungdomskafé. Stasjonen fikk i 1913 ny ekspedisjonsbygning i form av det høye huset vi ser på bildet over, tegnet av Gudmund Hoel og Jens Flor ved NSBs arkitektkontor. Stasjonsbygningen ser nå ut til å gjøre tjeneste som drosjesentral. Ved Lena var det tidligere også sidespor til Lena meieri.

Ifølge skilting på stedet er stasjonen 7,9 km fra Skreia, 120,7 km fra Kristiania og 229,4 moh, og vi kan legge til 14,04 km fra Reinsvoll. Andre oppslag om Lena stasjon er å finne hos Arkivnett Oppland, Norsk jernbaneklubb og Jernbane.net. Ellers anbefales boken om Gjøvikbanen (Baneforlaget, 2009) for den som vil vite mer.

Alternativ vinkel

Stasjonsbygg, så godshus, nå ungdomskafé

Byggeplass 2014

Vist 1161 ganger. Følges av 2 personer.

Kommentarer

Dette oppslaget har fått nye bilder.

Her kommer et bilde fra 1909. Min bestefar, Harald Melbye, står ved taknedløpet på hjørnet av bygningen.

Annonse

Nye bilder