Flekkefjordbanen

Stasjonsbygningen på Flikkeid er revet, men dette leskuret står der fortsatt. — Foto: Hugo Morgan Frøyheim

Flekkefjordbanen var opprinnelig en forlengelse av Jærbanen (som vi har inkludert i Sørlandsbanen) fra Egersund til Flekkefjord. Arbeidet med byggingen begynte i 1897, og banen åpnet i 1904. Den var opprinnelig smalsporet. Da det nærmet seg åpning av Sørlandsbanen, ble det lagt om til normalspor, og strekningen fra Sirnes til Tronsvik, som var ganske rasfarlig, ble forlatt idet en ny trasé ble bygget fra Sirnes til like ved Sira. Da Sørlandsbanen åpnet i 1944, ble Flekkefjordbanen i praksis en sidebane til Sørlandsbanen med Sira som forgreningsstasjon. Flere detaljer om dette og andre omlegginger er å finne i artikkelen om banen i Wikipedia.

Strekningen mellom Egersund og Sira inngår nå altså i Sørlandsbanen å regne, og vi står tilbake med strekningen Sira-Flekkefjord. Den fikk stadig mindre betydning, og vanlig drift ble nedlagt i 1990. Etterpå har det vært turisttog og dresinkjøring, og det sies at skinnegangen vedlikeholdes tilstrekkelig til at det kan kjøres tog på den.

Alle stasjonsbygningene ble tegnet av Paul Armin Due. To av disse — Flikkeid og Sirnes — har vært prototyper for stasjonsbygninger en rekke andre steder, men originalene på Flekkefjordbanen er for lengst revet: Flikkeid i 1964 og Sirnes i 1972, ifølge «Banedata 2004». Den opprinnelige stasjonsbygningen i Flekkefjord ble revet i 1967, da godshuset ble innredet som stasjonsbygning.

Se også nettstedet til Flekkefjordbanens venner. Ellers er det oppslag om Flekkefjordbanen hos Norsk jernbaneklubb og Jernbane.net. Også Nebysamlingene har et par oversikter.

Stasjonslisten kan utvides ved behov.

Helleland: 1, 2; historiske bilder: 1, 2, 3, 4
Sira: 1993; 2014: 1, 2; historiske bilder: 1
Bakkekleivi: 1, 2
Sirnesmoen
Sirnes holdeplass: 1993; 2014: 1, 2
Sirnes stasjon
Regevik
Flikkeid: 1, 2, 3, 4, 5
Lavoll
Logaåsen
Selura
Drangeid: 1993; 2014: 1, 2, 3
Straumlandsvegen
Flekkefjord: historiske bilder: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17

(Se også albumene Flekkefjordbanen og Historiske bilder)

Vist 3306 ganger. Følges av 5 personer.

Kommentarer

En streng vinter for tunnelen med den flotte steisettingen ved Flikkeid stasjon.

Er det der Knutsen og Ludvigsen holder til?

Kansje :) Hunden var litt skeptisk til turen inn i tunellen :)

Det er kanskje ikke så rart hvis de har grevling i taket.

En liten men en viktid detalj som sto ved alle overganger,midt i skogen – kjerrevei – sti og som var velholdt landemerke langs jernbanene.

SIRA St.Med svingskive og vanntårn

Flekkefjordsbanen….

Noen av disse bildene så merkelig kjente ut. Har du spurt Roy Olsen om det er greit at du legger dem ut uten å oppgi ham som fotograf?

Bildene jeg legger ut har fått og noen har jeg tatt selv :)

Bildene av stasjonsbygningen og lokstallen er tatt av fotograf Roy Olsen i juli 1990, og ligger blant annet på hans nettsted: http://trips.rool.no/flekkefjordbanen_120790. På nettstedet hans er bildene merket med navn nederst, men her er nedre billedkant beskåret akkurat nok til at navnet hans blir borte. Dersom du ikke har fått bildene av ham personlig, til fri benyttelse, er det ulovlig å legge dem ut her.

Bildet av stasjonen fra 1908, er for øvrig en tjuvkopi av et Anders Wilse-bilde som tilhører Norsk Folkemuseum og som er digitalisert ved Nasjonalbibliotekets Galleri Nor. Det er heller ikke lov å legge ut bilder fra denne samlingen uten tillatelse fra billedeier.

Hugo Morgan Frøyheim:
Du skriver: Bildene jeg legger ut har fått og noen har jeg tatt selv :)
Beklager å si det, men det stemmer ikke. Jeg ser du har postet to bilder fra Flekkefjord stasjon som er mine. Navnet mitt som sto nederst er fjernet. Om du har lagt ut flere av mine bilder vet jeg ikke, men jeg forventer at alle disse fjernes og at du ikke poster flere av mine bilder.

Rivningsårene er Flekkefjord 1970, Loga 1988, Flikkeid 1964 og Sirnes 1972.

Roy Olsen sier noen bilder er hans,og det skal jeg ikke betvile ut i fra det han sier,kan ikke annet enn å beklage det. Fikk bildene i god tro i fra en i Flekkefjord. Her etter skal jeg bare få de som kommer med bilder legge dem ut selv.Roy Olsen har fått navnet på han som jeg fikk bildene av så får de ordne opp seg imellom.

Det absolutt tryggeste er å ta bildene selv, da slipper du problemet med opphavsrett…

Annonse

Nye bilder