Kjelsås stasjon

Kjelsås stasjon har i likhet med nærliggende Grefsen stasjonsbygg tegnet av Paul Due. Her dreier det seg imidlertid ikke om en teglbygning, men en trebygning i dragestil. Stasjonen ble åpnet i 1900, samtidig som Gjøvikbanen (eller Nordbanen) åpnet til Røykenvik. Stasjonsanlegget (stasjonsbygg og uthus; sistnevnte er hvilebu for Oslo Sporveier) er i dag fredet. Selve stasjonsbygningen brukes til malekurs og atelier for Kjelsåspaletten og Atelier Frøberg.

Passasjerene er henvist til leskur ved spor 1 eller glassbur ved spor 2 for ly mot været, og stasjonen har vært ubetjent siden 1972. Ifølge NSB har stasjonen én billettautomat og to validatorer. Tidligere gikk det sidespor til industribedriftene ved Akerselva herfra. Like ved stasjonen ligger Teknisk museum, Kjelsås skole og boligområder, og stasjonen er en kort togtur unna Oslo sentrum. Tog er faktisk raskeste vei til sentrum, men det er langt færre avganger enn for buss og trikk. Bussen går fra stasjonsområdet og trikken et stykke opp i veien. Her stopper alle tog på Gjøvikbanen, både fjerntog og lokaltog. Vi er 10,28 km fra Oslo S og 155,6 moh.

Det finnes oppslag om stasjonen hos Wikipedia, Kulturbanen, Norsk jernbaneklubb, Jernbane.net, NSB
og Jernbaneverket samt i Oslo byleksikon.

Vist 767 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Flott stasjon Jan-Tore, og bilde. Har du snart reist hele landet ?

Jeg har vært i alle fylker unntatt Troms, men i det siste har jeg merkelig nok holdt meg mest på Østlandet, selv om jeg er halvt sunnmøring og har vært litt her og der. Med de tingene her blir imidlertid reisingen litt annerledes. Det blir besøk på alle småstedene jeg visste om, men adri besøkte før, litt bortenfor der jeg var kjent, f.eks. enkelte steder på Romerike. Men på Kjelsås har jeg faktisk bodd.

Så inntresannt. Følger med deg på dine reiser og det er utruleg mange flotte både små og store stasjoner her og der. Det var en stasjonsbygning i Ålen også, men den ble revet for noen år siden.Husker ikke når, for jeg har bodd her bare noen år.Bodd i Trondheim i mange år, og der er det også mange forandringer , men til det bedre synes jeg.

Hyggelig. Jeg har bodd i Trondheim et par år også.

Annonse

Nye bilder