Hval stasjon

En glemt stasjon for de fleste i dag . I tidligere dager var det stor trafikk ved Hval som var en militærstasjon. Hvalsmoen lå rett på nedsiden av stasjonen og Eggemoen et par kilometer unna. Det var stor persontrafikk av militært personell til og fra permisjon på 50 og 60 tallet.
Hval st.‘s historie ligner svært på Grindvoll. Bemanningen ble beholdt til 1. juni 1983. Siden 1.november 1990 har det ikke vært persontrafikk til Hval. Bygningen er maken til den på Jevnaker , en av Paul Armin Due’s jugendbygninger av Sirnes-typen.

Plattformhuset her er av en særegen type med tørkeloft. Det regnes som bevaringsverdig og er vernet. I boken " Gjøvikbanen " står det at stasjonen brukes som " kulturstasjon " og serveringssted. Hvem som serveres er et åpent spørsmål siden alle miltærforlegninger er nedlagt på stedet og liten lokalbefolkning. Kun 4 km til Hønefoss sentrum.

Red.: Var selv stasjonert på Hval som telegrafist / jernbaneekspeditør fra 1967 til 1972. Post og godstrafikk var en stor del av gjøremålene ved stasjonen .

(Klikk på bildene for å se dem i full størrelse)

Ved en befaring til min gamle arbeidsplass i går fikk jeg bekreftet at det er kafe på stasjonen , men den er midlertidig nedlagt siden hele stasjonsbygningen er under totalrenovering.

Vist 1211 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Denne avisartikkelen er fra 2006, men det er kanskje de samme som driver den?

Så det stod kulturstasjon på et skilt nedi veien:

Hval Stasjon blir nå kun brukt til bolighus. Huset ble solgt fra de som drev Kulturstasjonen sommeren 2011. Jeg er den nye eieren og er veldig interessert i historier fra stasjonen. Vi renoverer nå huset og trives veldig godt – fantastisk hus med mye sjel. Ta gjerne kontakt hvis noen har informasjon om historien til huset. Det setter jeg veldig pris på :)

Takk for oppdateringen.

Annonse

Nye bilder