Hennung stasjon

Ved Hennung på Gjøvikbanen ble det anlagt lastespor i 1923. Status ble oppgradert til holdeplass i 1936 og stoppested i 1943, og i 1945 fikk stedet poståpneri. Det ble nedlagt i 1961, og samtidig ble Hennung nedgradert til holdeplass igjen. Holdeplassen ble i likhet med mange andre på Gjøvikbanen nedlagt den 11. juni 2006.

Det kasseformede ekspedisjonsbygget som fortsatt står her, er fra 1938, og like bortenfor står en privetbygning. Bygningene ble tegnet ved NSBs arkitektkontor ved Bjarne Friis Baastad og Gudmund Hoel. Ifølge boken om Gjøvikbanen (Baneforlaget, 2009) fungerer det tidligere ekspedisjonsbygget nå som hvilebu for baneavdelingens mannskaper. Bygningene ser ut til å være i god stand, men treplattformen — ikke minst trappetrinnene mot ekspedisjonsbygget — er i ganske dårlig stand med tanke på at nedleggelsen skjedde relativt nylig. Da bildene her ble tatt, lå det en anselig samling betongsviller ved siden av sporet. Formodentlig var skinnegangen blitt utbedret kort tid i forveien. Det har vært eget godsspor og mellomplattform her en gang i tiden.

Selv om det er et og annet hus innover her, må det vel sies å være relativt avsidesliggende. Det er omtrent en halv mil til Bleiken og en drøy mil til Brandbu. Vi befinner oss 86,12 km fra Oslo S og 397 moh.

Skiforeningen skriver litt om stedet. Ellers er det oppslag om holdeplassen også hos Arkivnett Oppland, Norsk jernbaneklubb, Jernbane.net og Lokalhistoriewiki.

Morken plattformtrapp

Svilleoppsamling

Utsikt nordover

Vist 809 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Hei!
Ser du har bilde av brukte betongsviller langs skinna her. Har du peiling på korleis ein kan få kjøpt slike brukte betongsviller?

Kolbein H.

Nei, ingen peiling. Jeg ville ha kontaktet Jernbaneverket og spurt.

…veit du om dei brukte svillene ligg der enno….?

Nei, har ikke vært der i det siste.

Annonse

Nye bilder