Breiskallen stasjon

Breiskallen stoppested åpnet med Nordbanen (Gjøvikbanen) i 1902 og ble oppgradert til stasjon i 1914. Stasjonen ble nedgradert til holdeplass i 1970 og nedlagt i 1985, ifølge «Banedata 2004», som opplyser at det fortsatt er sidespor der. Det er imidlertid bare ett gjennomgående spor. Mens stasjonen var i drift, var det poståpneri på stedet (nedlagt 1969).

Det skal ha vært et enkelt ekspedisjonshus med privet her i begynnelsen. Tegninger for påbygget ekspeditørbolig er datert 1907, og planen er speilvendt i forhold til på Bleiken. Det var i sin tid en lasterampe av en viss størrelse ved Breiskallen i forbindelse med Vardal Træmassefabrik, og det var en banevokterbolig nordøst for stasjonen (formodentlig et privathus som fortsatt står). Stasjonsbygningen samt et par andre småbygg ser ut til å holdes i hevd. Den nedlagte stasjonen huser i dag et keramikkverksted der det rett som det er holdes kurs. Det var forresten en dødsulykke like ved stasjonen i februar 2010. Da undertegnede var ute med kameraet, lå det noen tømmerstokker ved siden av sporet.

Vi befinner oss 115,11 km fra Oslo S, 8,72 km fra Gjøvik stasjon og 280 moh. Det er oppslag om stasjonen også hos Arkivnett Oppland, Norsk jernbaneklubb og Jernbane.net.

Mot Raufoss

Vist 703 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder