Bjørgeseter stasjon

Ved Bjørgeseter kom det militært krysningsspor ved åpningen av Nordbanen (nå Gjøvikbanen) i 1900. I forbindelse med åpningen av Bergensbanen i 1909 ble det anlagt stoppested, og dette ble opgradert til stasjon året etter. Navnet ble stavet Bjørgesæter frem til 1921.

Ifølge «Banedata 2004» var det muligens en slags ekspedisjonskiosk her i begynnelsen. Rundt 1908 ble bygningene som står her, flyttet hit fra HeiaØstfoldbanens østre linje og ombygget. Oppi åsen skal det også finnes en vokterbolig oppført i 1913 etter tegninger av Eivind Gleditsch og Gudmund Hoel. Arkivnett Oppland vet å fortelle at det var mye tømmertransport her en gang i tiden og eget sidespor til Lunner almenning.

Som mange andre stasjoner i området ble Bjørgeseter fjernstyrt og ubemannet i 1972, og den ble nedlagt i 2006. Ifølge NRK har nedleggelsen sammenheng med at nødvendig oppgradering ble for dyr og ulønnsom.

Vi befinner oss 49,11 km fra Oslo S og 322 moh. Det finnes oppslag om den nedlagte stasjonen også hos Norsk jernbaneklubb, Wikipedia og Jernbane.net. Se også annet bilde her i sonen.

Vist 636 ganger. Følges av 2 personer.

Kommentarer

Bjørgeseter ble som nevnt nedlagt som av og påstigningsstasjon i 2006 , men den er fortsatt operativ som krysningsstasjon. Det samme gjelder gamle Harestua stasjon som ble nedlagt 9 desember 2012 . Den skal skifte navn til Monsrud krysningsspor 15 desember 2013 . Da skifter Furumo navn til Harestua .Vi er også endelig blitt informert om at Jenserud krysningsspor ( mellom Hakadal og Stryken ) skal tas i bruk 29 juni 2013 . Da blir det mulig å krysse lange godstog på det 900 meter lange sporet , men ikke med begge togene i fart som det står i avisen Hadeland i dag.

Egentlig gjelder det vel for også for holdeplassene der det var slutt på togstopp i 2006, at de ikke er formelt nedlagt, selv om de ikke har kryssingsmuligheter og neppe vil få trafikk igjen. Skal se å få det innarbeidet i teksten etterhvert.

Pussig, forresten, med navnepolitikken for Harestua. Det lukter en slags kompromiss.

Ja det ble " folkeopprør " på grunn av Furumonavnet . Det er vanskelig å si om NSB / Jernbaneverket snudde på grunn av alle protestene eller om de allerede hadde bestemt seg for endring av navnet til Harestua fra og med 15 desember 2013 . Vi er i alle fall glad for at vi får tilbake det historiske stasjonsnavnet vårt.

Annonse

Nye bilder