Jaren stasjon

Jaren er et relativt kjent navn også for mange oslofolk som aldri har vært der. Det skyldes at lokaltogene på Gjøvikbanen har Jaren som endestasjon. Stasjonen åpnet med første trinn av Nordbanen (nå Gjøvikbanen) i 1900, to år før banen ble forlenget til Gjøvik. Det skal være rester av forgreningen til Røykenvik i området.

Bygningene på stasjonen ble tegnet av Paul Due. Ifølge Arkivnett Oppland ble stasjonen opprinnelig kalt Tingelstad, men «Banedata 2004» referer bare til det som et navn brukt i planene og ikke offisielt. Det har vært vanntårn og lokstall her, og anlegget var i det hele tatt større og mer mangslungent før.

I tillegg til lokaltogene stopper togene mellom Oslo og Gjøvik. Stasjonen er bemannet av Jernbaneverket, men har ikke billettsalg, så billetter må kjøpes på toget. Det er imidlertid venterom. Det er planovergang for å komme til spor 2.

Vi befinner oss 71,92 km fra Oslo S og 207,2 moh. Det finnes oppslag om stasjonen hos Norsk jernbaneklubb, Wikipedia, Jernbane.net, NSB, Rom eiendom og Jernbaneverket.

Vist 1034 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder