Kongsvinger stasjon

Kongsvingerbanen åpnet i 1862, og det gjorde også stasjonen som gav banen navn — med kongen til stede. Stasjonen ble — i likhet med mange andre stasjoner på banen — tegnet av Schirmer og von Hanno, og byggmester var Günther Schüssler. I 1893 åpnet en sidelinje fra Kongsvinger til Flisa, og i 1910 ble den ført frem til Elverum som Solørbanen. Dermed hadde man en forbindelseslinje mellom Kongsvingerbanen og Rørosbanen. I disse dager er persontrafikken på Solørbanen nedlagt, men det går fortsatt godstrafikk der.

Kongsvinger stasjon er staselig og et flott innslag i bybildet, men aktivitetsnivået er muligens noe redusert i forhold til i glansdagene. Passasjertallet er ikke all verden: 142 i døgnet i 2008, ifølge denne rapporten hos Jernbaneverket. Billettsalget foregår nå hos Narvesen. Det er ingen billettautomater ved stasjonen, men to validatorer, ifølge NSB. Stasjonen har imidlertid venterom (restaurert etter planer av Arne Henriksen i 1987). Ellers er det buss- og drosjeholdeplass der, og nettopp bussen ser ut til å ha overtatt godshuset. Det er også en oppsamlingsplass for tømmer ved stasjonen, og det var transport av fulle og tomme tømmervogner den dagen bildene her ble tatt.

Foruten nevnte bygninger omtales følgende bygninger i boken «Neste stasjon» (Gyldendal, 1997) i forbindelse med Kongsvinger stasjon: Vestre Nord gård (ukjent arkitekt, 1858), Kongsvinger inspektørbolig (ukjent arkitekt og byggeår), Nor banemesterbolig (ukjent arkitekt, 1917) og uthus ved Vestre Nor gård (ukjent arkitekt og byggeår). Sistnevnte hus har visstnok adresse Østre Solørvei 17, der vi også finner et tidligere godshus fra Arneberg stasjon på Solørbanen. Se ellers vernelisten hos Jernbaneverket.

Her stopper tog mellom Oslo S og Sverige og lokaltog mellom Skøyen og Kongsvinger. Det er planovergang til mellomplattformen, og det er mobile ramper for rullestolbrukere.

Kongsvinger stasjon er 78,79 km fra Lillestrøm, 100,28 km fra Oslo S og 148,1 moh. Det finnes oppslag om stasjonen hos Artemisia.no, Wikipedia, Norsk jernbaneklubb, Jernbane.net, Jernbaneverket og Rom eiendom.

Godshuset er busstasjon

Billetter fås hos Narvesen

Greit å ta en titt på klokken

Vist 1292 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Flotte bilder og INFO. Godshuset minner om det som er på Holmestrand st.

Annonse

Nye bilder