Øksna stasjon

Øxna stasjon på Rørosbanen åpnet i 1871, da banen ble forlenget fra Grundset til Rena. Skrivemåten ble endret til Øksna i 1894.

Stasjonsbygningen som stod klar til åpningen, ble tegnet av Georg Bull og var av Hvalstad-typen. Det var også uthus, godshus og vanntårn. Sidesporet ble gjort gjennomgående til fullføringen av Rørosbanen i 1877, og i 1888 ble det oppført nytt privet.

I 1966 ble Øksna redusert til ubemannet holdeplass, og stasjonsbygningen ble revet. Det må antas at leskuret stammer fra omtrent denne tiden. Det ble slutt på vanlig persontrafikk i 1985, men skoletogene stoppet her frem til 1997. I dag er naturen i ferd med å ta tilbake stasjonsområdet, som det fremgår av bildet.

Vi befinner oss 171,28 km fra Oslo S og 203 moh. Oppslag om Øksna stasjon / holdeplass finnes også hos Norsk jernbaneklubb og Johnsern.com og Jernbane.net, og stasjonen er skildret i «Rørosbaneboka».

Vist 684 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Mye fin historie,som jeg kan sammenligne litt med Sørlandsbanen. Fram til ihvertfall 1997, gikk det tomtog fra Drammen til Neslandsvatn. Derifra skoletog til Nordagutu, som stoppet hele veien,nesten, på holdeplasser og nedlagte ramper med noe som engang var stasjonsbyggninger, men dette vet du mer om. Lokomotivfører var alene med snille skoleungdommer.

Annonse

Nye bilder