Hvalstad stasjon

Hvalstad stasjon på Drammenbanen åpnet i 1872 og hadde først en stasjonsbygning tegnet av Georg Bull. Denne er avbildet hos Wikipedia og Norsk jernbaneklubb og ligger et lite stykke unna dagens stasjon. Traseen ble nemlig lagt om noe i 1915 for å unngå en treviadukt. På det nye stasjonområdet ble den gule stasjonsbygningen som er vist på hovedbildet her, oppført. Den ble tegnet av Jens Flor og huser nå Asker dyreklinikk snarere enn togpassasjerer. Tidligere hadde den en annen farge. I forbindelse med omlegging til dobbeltspor fikk stasjonen i 1957 det kasseformede bygget på perrongen mellom sporene, tegnet av Julia Kristiansen ved NSBs arkitektkontor. Da ble også traseen lagt om litt, denne gangen sør for stasjonen, der det kom til et par nye tunneler.

Hvalstad stasjon er 19,25 km fra Oslo V eller 20,19 km fra Oslo S og 64 moh. Den ble fjernstyrt i 1993 og ubemannet i 1995. De fleste togene på strekningen kjører nå i tunnelene på Askerbanen og dermed utenom stasjoner som denne, og det er bare lokaltogene mellom Lillestrøm og Spikkestad som betjener Hvalstad.

Det finnes oppslag om stasjonen hos Wikipedia, Norsk jernbaneklubb, Jernbane.net, NSB, Jernbaneverket og Rom eiendom.

Stasjonsskilt

Her er det dyreklinikk

Kassebygg på perrongen mellom sporene

Trolig tidl. godshus eller uthus

Vist 672 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Hei Jan-Tore.Jeg bøyer meg i pukken,hmm. Du gjør en kjempejobb. Veldig mye intressante opplysninger, du har samla på alle innleggene dine. BRA.

Å, du behøver ikke å krype. :-)

Hyggelig at du liker skribleriene. Å ta disse bildene er en fin måte å se landet på, og det meste av informasjonen er hentet fra de vanlige kildene—med litt googling innimellom.

Annonse

Nye bilder