Sandermosen stasjon

Sandermosen stasjon på Gjøvikbanen ble nedlagt i 2006. Den hadde da vært ubetjent i mange år, og stasjonsbygget ble vel ikke brukt i togsammenheng de senere årene. Men toget stoppet altså her en gang i tiden, og stasjonen er i Oslo Byleksikon kalt Oslos mest øde stasjon.

Opprinnelig var det krysningsspor her ved åpningen av denne delen av Gjøvikbanen i 1900. Stedet ble gjort om til stoppested ved åpningen av Bergensbanen i 1909 og oppgradert til stasjon rundt 1912. Etter nedleggelsen er det blitt et kulturelt senter her med skulpturpark. I disse dager er det aktuelt å verne stasjonen.

Stasjonen er i Nordmarka, et stykke nord for Maridalsvannet og øst for Dausjøen, i et OK område for sykling der et bjerkebelte bryter opp det som ellers kunne ha blitt monoton barskog, litt før man kommer til stasjonen sørfra. Litt lenger nord, mot Snippen stasjon, er det endel boliger.

Aksel Sandemose, som opprinnelig het Axel Nielsen, tok sitt etternavn etter Sandermosen, som var hans mors hjemsted. Og barnebarnet Iben Sandemose har utgitt en erindringsbok med tittelen «Ugler i Sandermosen» der faren og farfaren omtales.

Vi befinner oss 15,85 km fra Oslo S og 230,6 moh. Ellers finnes det oppslag om stasjonen hos Wikipedia, Norsk jernbaneklubb og Jernbane.net samt i Oslo byleksikon.

Vist 1001 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Annonse

Nye bilder