Nordstrand stasjon

Nordstrand holdeplass på Østfoldbanen åpnet i 1880 og ble oppgradert til stoppested i 1882 og stasjon i 1884. Deretter ble status nedgradert til stoppested i1958 og holdeplass i 1970. Vi befinner oss i Oslo, langs Nordstrandveien litt på oversiden av Mosseveien — 5,95 km fra Oslo S og 39,8 moh.

Opprinnelig var det en liten ekspedisjonsbygning her, men i 1895 kom det til en stasjonsbygning tegnet av Paul Due. Den står der fremdeles og ser ut til å være i god stand etter å ha blitt restaurert, skjønt det kan innvendes at bokstavene for stasjonsnavnet minner mer om et reklamebyrå enn en jernbanestasjon. Til tross for den fine stasjonsbygningen er det ikke noe venterom for de reisende. Den ytre plattformen er vanskelig tilgjengelig for bevegelseshemmede, men det er rullespor for barnevogn på den relativt bratte trappeovergangen. Et trappebygg her ble revet i 2001.

Her stopper lokaltogene mellom Skøyen og Ski.

Mange husker stedet best for Nordstrandulykken i 1993, der fem personer omkom.

Det finnes oppslag om holdeplassen hos Wikipedia, Norsk jernbaneklubb, Jernbane.net, NSB, Rom eiendom og Jernbaneverket samt i Oslo byleksikon og Banedata 2004. Det er dessuten et par gamle bilder her.

Vist 763 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder