Kløfta stasjon

Henrik Bulls stasjonsbygning fra 1925/1926

Kløfta stasjon (som het Kløften til 1920) ligger på Hovedbanen og Gardermobanen. Den er blant de opprinnelige stasjonene på førstnevnte (og naturligvis sistnevnte), men det har vært flere stasjonsbygninger der gjennom årene. Den eldste bygningen, som ble tegnet av Schirmer og von Hanno og stod klar i 1854, er nå på Jernbanemuseet på Hamar (se også dette albumet). Det gjelder også opprinnelig privet.

På bildet over ser vi stasjonsbygningen fra 1925/1926. Den ble tegnet av Henrik Bull, ifølge Banedata 2004. Da Gardermobanen åpnet i 1998, skiftet Kløfta stasjon totalt utseende, og den gamle bygningen ble liggende strandet øst for Hovedbanen. Den huser nå et rørleggerfirma og leies formodentlig ut av Rom eiendom. Dagens stasjon er ubetjent, men har billettautomat og validator, og det er billettsalg hos Narvesen. Det er også venterom. Lokaltog på både Hovedbanen og Gardermobanen stopper på Kløfta.

Vi befinner oss 36,38 km fra Oslo S (eldre beregninger sier 36,48) og 168,5 moh. Stasjonen er ellers omtalt hos Wikipedia, Norsk jernbaneklubb, Jernbane.net, NSB, Jernbaneverket og Rom eiendom (ny, gammel).

Nytt og gammelt: Den gamle stasjonsbygningen skimtes til høyre.

Utgangen.

Opprinnelig stasjonsbygning — nå på Jernbanemuseet.

Fra Jernbanemuseet.

Vist 1055 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder